28. 4. 2023
A tým
Redakce

Hodnocení sezóny A týmu

Sezóna A týmu skončila již začátkem dubna, ve čtvrtfinále play-off 1. ligy. Hodnocení a komentáře k zásadním událostem se ujal Julian Beťko, šéftrenér klubu.

Jak hodnotíte základní část sezóny?

Od začátku sezóny bylo naším cílem bojovat o špičku v 1. lize, tomu jsme také podřídili skladbu kádru. Až do poloviny soutěže nám patřilo 1. místo v tabulce a byli jsme velmi spokojeni s prezentací jak hráčů, tak i celého družstva. Náš tým se skládal z basketbalistů se zkušenostmi z KNBL (Linhart, Stegbauer, Borovka, Bzonek či Novotný), doplněný byl hráči z akademie GBA (Jocys, Valentiny, Karasov, Sondors, odchovanec Lions Oupoh) či reprezentanty ČR U18 (Slowiak a Navráti
Myslím, že právě do poloviny soutěže jsme se prezentovali aktivním a zároveň velmi efektivním basketbalem.

Nebyl v kádru také Marek Welsh? A proč odešel?

Ano, Marek Welsch působil u nás. V září stále neměl angažmá a samozřejmě chtěl hrát a připravovat se na potenciální nabídky z vyšší soutěže. Marek je odchovancem GBA, bylo pro něho snadné nastupovat za Lions v 1. lize. Pro nás jako klub bylo téměř povinností mu pomoci a zároveň to znamenalo získat do svých řad kvalitního hráče za minimální náklady. Když se Markovi pak naskytla možnost hrát KNBL za Olomoucko a získat kontrakt, splnil si cíl a my samozřejmě dodrželi dohodu, i když jsme věděli, že nám bude jako hráč velmi chybět.

A co odchody dalších hráčů? Proč nastaly tak výrazné změny v kádru uprostřed sezóny?

Myslím, že tato otázka si doopravdy zaslouží upřímnou odpověď a ta je velice jednoduchá - ekonomika. Popularita basketbalu v Česku narůstá a prosadit se v něm je čím dál ekonomicky náročnější. Na složení týmu, který bude bojovat o vítězství v 1. lize, je třeba přibližně 5-6 milionů korun. I se skvělou podporou města Jindřichův Hradec, akademie GBA a věrných sponzorů jsme se vůbec nemohli této částce přiblížit. Proto management v průběhu sezóny vyhodnotil, že se musíme zaměřit na budoucnost a soustředit se na vizi GBA Lions. Tou je zlepšovat mladé hráče a posouvat je výš. A to jsme přesně udělali...
Hráči, kteří měli kvality na KNBL a dostali možnost lepších podmínek, odešli. Stegbauer do Kolína, Welsch do Olomoucka, Novotný do Pardubic.

A Štěpán Borovka?

Tohle bylo velmi náročné. Štěpán odvedl v Lions za poslední léta skvělou práci a byl klíčovým hráčem i tuto sezónu. Je to ale mladý a ambiciózní hráč, který si při všech odchodech uvědomil, že u nás se teď bude hrát spíše na rozvoj - větší porce minut hráčů akademie v zápasech A týmu, jejich zapracování.
Štěpán pochopitelně chtěl být v týmu, kde je cílem vše vyhrát. Proto jsme mu umožnili odchod ve chvíli, kdy přišla nabídka z Písku.

Mluvíte o rozvoji a akademii. Proč tedy přišel Ladon Singleton, v té době 30 letý hráč?

Dobrá otázka. Ladon přišel do našeho týmu na popud svého agenta a chtěl hrát téměř zadarmo. S tím, že se zde může zlepšit a později získat lepší angažmá. Ze strany klubu byl jeho příchod důležitý pro společné cíle Lions a Get Better Academy.
Velká část hráčů akademie dostala příležitost hrát za A tým, nicméně to také znamenalo, že většinu týmu čekají buď 3 zápasy během víkendu, nebo dokonce 2 důležité zápasy v jeden den. Proto jsme chtěli do kádru přivést někoho, jehož přítomnost uleví mladým 17 a 18letým hráčům od extrémní únavy a rizika zranění.

Zde je vhodné zmínit, že fanouškům tato vysvětlení dlužíme. Víme, že komunikace s veřejností je důležitá s ohledem na určitou důvěru v náš klub. Pokud nás má fanoušek podporovat, měl by vědět co a proč se u nás děje. Chceme zapracovat na tom, aby komunikace klub-fanoušek, klub-partner byla na lepší úrovni.

Za podporu děkujeme AR SERVISU

Jak hodnotíte čtvrtfinále 1. ligy proti Litoměřicím?

Konečný výsledek hodnotím jedním slovem - zklamání. Litoměřice měli ve svých řadách dva pivoty se zkušenostmi z KNBL, Karlovského a Grunta, a ti nás trápili, protože chyběl zraněný Bzonek a naši mladíci jednoduše neměli potřebná kila. Do toho přidáme zranění obránce a střelce Dana Kolbla a absenci pendlujícího KNBL hráče Martina Kheila a neštěstí je na světě. Samozřejmě, že jsme chtěli jako tým dojít co nejdál.. Ale i zde se dají najít světlé stránky. Naši mladí hráči, kteří by měli tvořit kostru nového a ambiciózního klubu v příští sezóně, nabrali cenné zkušenosti. A rád bych, aby fanoušci Lions věděli, že výkon, který jsme předvedli i s těmito hráči při jediné domácí play-off výhře, je pozitivním příslibem do budoucí sezóny. Zároveň je to i pozvánka na prestižní Final 4, Mistrovství ČR juniorů U19, které se koná u vítěze základní části. A tím není nikdo jiný než GBA Lions Jindřichův Hradec.

Tento víkend, 29. a 30. 4. se u nás ve sportovní hale představí ti nejlepší z extraligy juniorů - Sršni Písek, Basket Brno, Tygři Brno a naši GBA Lions. Budeme rádi, když se této akce zúčastníte a podpoříte naše kluky.

Jaký je výhled do budoucí sezóny?

Pracujeme na skladbě kádru a změny budeme komunikovat. Chceme postavit tým, který bude bojovat o postup do KNBL. Budeme mladí, agresivní a především chceme, aby fanoušci odcházeli ze zápasů hrdí, ať už se vyhraje nebo prohraje. Vše ostatní, jak už to v profesionálním sportu chodí, se bude odvíjet od sponzorů, podpory města a fanoušků.
Pojďme dostat Jindřichův Hradec na basketbalovou mapu i v profi lize. Tam, kam patří. Věřím, že mládežnické úspěchy budou jakýmsi kompasem. Chtěl bych také vyzvat členy jiných sportů a klubů v Hradci, kteří také dělají super práci - florbal, házená, fotbal, hokej, volejbal a další. Pojďme společně vytvářet takové místo, kde se každý soupeř bojí hrát! Basketbal by v tomto rád udával směr, nechce být ale monopol. Myslím si, že na basketu by se měly propagovat zápasy jiných sportů a naopak. Je to součást naší nejbližší vize, věřím, že ji lidé v Hradci budou sdílet.


generální partneři

Hlavní partneři