25. 4. 2024
A tým
Redakce

˝Věřím, že příští rok už budeme zkušenější a postoupíme.˝

Kapitán týmu Tomáš Jansa má za sebou první sezónu v Lions. O jejím průběhu i nešťastném konci se rozpovídal v našem rozhovoru.

Jak jsi viděl konec sezóny a semifinálovou sérii se Svitavami?

Bohužel, nedopadlo to tak, jak jsme si představovali.. Tím, jak jsme hráli v průběhu sezóny, jsme byli, řekl bych, čím dál víc namlsaní, cítili jsme, že tým a všechno šlape a že bychom mohli v klidu usilovat o postup do KNBL.

Bohužel, sám nevím, co se stalo.. nevyšla nám forma na play-off, do toho zranění Tomáše Grunta, zranění Tomáše Valentínyho, dva z klíčových hráčů základní rotace vypadli, což si myslím, že v té semifinálové sérii bylo znát.

Taky asi.. celou sezónu jsme nemohli venku vyhrát důležité zápasy, když jsme hráli s týmy z top 5, top 6, tak jsme měli problém. Doma se to, naštěstí, vždycky obrátilo a dokázali jsme vyhrávat. Bohužel, v nejméně vhodný okamžik se Svitavami jsme to nezvládli v koncovce. Nevím, jestli jsme byli v nějaké křeči, nebo jsme cítili velký tlak.. nemohli jsme se z toho dostat a hrát tak, jak se nám to dařilo celou sezónu.

Jasně, chyběly nám zkušenosti. Co si budeme povídat, Pavel Slezák i Roman Marko, každý z nich má více zkušeností než celý náš tým dohromady, což v play-off je prostě znát. Ale věřím, že letos jsme těch zkušeností získali víc než dost a dokážeme to příští rok využít a zabojovat o postup.

Jak bys zhodnotil celou sezónu a to, jak se tým vyvíjel v jejím průběhu?

Myslím, že můžu říct, že už při zahájení přípravy v srpnu jsme si se všemi sedli. Kdokoliv pak přišel do týmu, ať už v průběhu sezóny Hanys (Jan Mička), Kejlík (Martin Kheil) a Dan Kölbl jako posily, nebo když nás doplnil někdo z U19, všechno šlapalo. Na trénincích i mimo hřiště jsme měli super atmosféru. Všechno bylo, řekl bych, až jako perfektní v tom, jak všichni zapadli do týmu a čekali jsme, že to tak hladce půjde všechno i v důležitých zápasech a play-off.

Doma nám vždycky pomohli fanoušci, když už to nešlo tak, jak jsme si představovali, nabudili nás a v koncovce jsme utkání vždycky dokázali zvrátit. A venku.. jestli jsme byli po cestě rozlámaní, ne úplně ideálně hlavou nastavení.. Ale i tak, všechno šlo perfektně, směřovali jsme k tomu, abychom na vrchol sezóny byli připraveni. Nevím, jestli to bylo jenom těmi zkušenostmi nebo jsme v hlavě chtěli až moc a nedokázali jsme se do toho dostat...

Nemohly vám dojít síly? Necítil jsi, že byste byli vyčerpaní po celé sezóně?

To bych neřekl, myslím, že jsme byli fyzicky dobře připraveni. Nebo minimálně já jsem se necítil špatně, síly bylo kde brát. Možná pak trochu ubývaly právě ty mentální síly, snažili jsme se, ale nedokázali jsme najít takovou tu flow v útoku, na všechno jsme se nadřeli. A i když nám přišlo, že v obraně jezdíme, tak soupeř skóroval lehké koše a to nás právě v zápasech se Svitavami sráželo.

Jaký máte teď program?

Vzhledem k tomu, že jsme skončili dřív, než jsme čekali, tak máme víceméně 4 měsíce před zahájením té plné předsezónní přípravy. Dostali jsme nějaké volno, abychom doléčili šrámy, vyřešili si osobní věci nebo třeba školu a teď do toho šlapeme. Já osobně počítám, že minimálně do konce června budu tady trénovat, dřít v posilovně, v hale, abych pak byl v co nejlepší formě.

Co ty osobně a tvoje první sezóna tady v Jindřichově Hradci?

Prvotní cíl byl, abych se zlepšil individuálně a zapracoval na fyzické i mentální stránce..

Když jsem přišel, tak mi vedení klubu a trenéři představili nějakou vizi, že během dvou tří let je cílem postoupit do nejvyšší soutěže a to s týmem, co má české jádro. A abychom my, co jsme tu podepsali kontrakty, se vypracovali a měli tu pak už nějakou roli, byli klíčovými hráči, vše už fungovalo a v tomto stavu aby tým postoupil a předváděl co nejlepší výkony. Já věřím, že příští rok už budeme zkušenější, povede se to a postoupíme.

A když to vezmu z toho individuálního hlediska, cítím, že jsem se za ten rok hodně posunul. Jak basketbalově, tak i mentálně, protože tady jsem v úplně jiné roli, než jsem byl zvyklý v předchozích letech. Jak jsem, paradoxně, nejstarší, jsem v roli toho lídra a musel jsem řešit s klukama i jiné věci než jen basketbalové, což si myslím, že mi hodně dalo.

Jak říkám, teď máme 4 měsíce na to, abychom se připravili a můžeme do toho pořádně šlapat. Takže já doufám, že v srpnu přijdu a budu připravený na to, abych se před play-off dostal do životní formy a podařilo se nám v příští sezoně postoupit.

generální partneři

Hlavní partneři